Denk je er niet aan om een nieuwe job te zoeken omdat je vindt dat je goed zit bij het bedrijf waar je nu werkt? Omdat alles makkelijk gaat en dat zo mag blijven? Of omdat je goed je boterham verdient? Het zijn tekenen dat je voor veiligheid kiest en geen voldoening meer haalt uit je werk. Het zijn signalen dat een carrièreswitch toch wel een goed idee is. We geven je alvast 5 kleine tips die je helpen om je carrière ook echt de wending te geven die je nodig hebt.

Durf te dromen.

Je hebt je carrière zelf in handen. Durf groot te dromen, durf te veranderen, durf te leren.

Enjoying break. Satisfied young bearded businessman leaning back with hands behind head and relaxing while sitting in the modern office. Relax concept. Workplace

Stap uit je comfortzone

Het zekere voor het onzekere nemen: we doen het allemaal. Want we kennen allemaal wel het stemmetje in ons achterhoofd dat zegt om op veilig te spelen. Ook wanneer het over onze job en onze carrière gaat. Zal ik nog wel goed verdienen? Zal ik nog wel tijd hebben voor mijn gezin en vrienden? Zal ik me wel goed voelen? Luister niet naar dat stemmetje. Stap uit je comfortzone, hoe moeilijk dat ook is. Want die comfortzone is een mooie plek, maar door er te blijven zet je geen enkele stap vooruit in je carrière.

Focus je op het behalen van nieuwe successen

Wat heb ik in mijn mars? Zit er niet meer in me dan ik nu uit mijn job haal? Welke mogelijkheden heb ik allemaal met mijn diploma en mijn ervaring? Stel jezelf die vragen regelmatig. Ze zetten je automatisch aan het denken over je huidige job en wat je wilt bereiken in het leven. En zo komt je focus automatisch te liggen op de nieuwe successen die je wilt behalen.

Test je persoonlijkheid

Weet je niet echt wat je droomjob is? Zoek dan uit welke job het beste bij je past. Welke job dat is? Degene die bij je persoonlijkheid aansluit. Hoe je daarachter komt? Test jezelf door jezelf een paar vragen te stellen en er eerlijk op te antwoorden. Wat vind ik belangrijk? Wat doe ik (niet) graag? Hoe ga ik om met collega’s? Niet makkelijk, dat begrijpen we wel. Je kunt altijd familie of vrienden vragen om je te helpen. Ook online vind je verschillende persoonlijkheidstests die je een indicatie geven welke job je het beste zoekt.

Vraag je af waaruit je echt voldoening haalt

De gemiddelde Belg werkt van zijn 22ste tot zijn 63ste. 41 jaar, da’s een groot stuk van je leven. Het is dan ook belangrijk om je goed te voelen in je job, gelukkig te zijn met wat je doet en er voldoening uit te halen. Is dat niet het geval? Dan weet je dat het tijd is om uit te kijken naar een nieuwe stap in je carrière en een job die je wél de voldoening, het geluk en de energie geeft die je zoekt.

Geen tijd om je zelf met een carrièreswitch bezig te houden? Schrik om te solliciteren? Je werkgever mag niet weten dat je naar een nieuwe job uitkijkt? Vraag Baanvast om de job te vinden waarmee je de carrièreswitch maakt die je zoekt.